Quantcast
Channel: Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου »Ευχαριστήρια
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Θαλάσσια Θηλαστικά! Πακέτο από τη Mom!

$
0
0

Πριν λίγες μέρες μας ήρθε ένα βαλιτσάκι με υλικό για τα θαλάσσια θηλαστικά από τη MOM. Το πακέτο περιείχε δύο βιβλία με δραστηριότητες, παζλ και τρία εκπαιδευτικά CD-DVD.

Χτες, παρακολουθήσαμε την ταινία που αφορούσε τα θαλάσσια θηλαστικά. Έπειτα, γράψαμε όλοι λίγα λόγια για όσα μάθαμε.

 438_1

Νομική, Γ Δημοτικού

 

Υπάρχουν πολλά θαλάσσια θηλαστικά. Το αγαπημένο μου είναι η φώκια μονάχους-μονάχους. Σήμερα στο σχολείο είδαμε βιντεάκια με ζώα της θάλασσας που είδη υπό εξαφάνιση.

Έμαθα ότι εμείς με τα σκουπίδια σκοτώνουμε τα ζώα και κάποιοι που ρίχνουν τα δίχτυα τους σκουπίζουν όλη τη θάλασσα.

Ο μόνος τρόπος να τα προστατεύσουμε είναι να φροντίζω για το περιβάλλον τους.

 436_1

Χρυσοβαλάντης, Δ Δημοτικού

 

Για τα θηλαστικά έμαθα στο σχολείο, από την ταινία που είδαμε.

Μάθαμε για τις φώκιες, τα δελφίνια και τις φάλαινες που τις σκοτώνουν οι ψαράδες.

Θα πρότεινα στους ψαράδες να μην πιάνουν όλα τα ψάρια αλλά να πιάνουν αυτά που θέλουν να φάνε μόνο. Από εδώ και πέρα θα προστατεύω τα θηλαστικά και δεν θα πετώ σκουπίδια στην θάλασσα. Όταν έμαθα για αυτά που συμβαίνουν λυπήθηκα γιατί σκοτώνονται τα ζωάκια και αισθάνθηκα άσχημα.

 590_1

Θεολογία, Στ Δημοτικού

 

Πολλά θαλάσσια θηλαστικά βρίσκονται υπό εξαφάνιση, γι αυτό και πρέπει να τα προστατέψουμε.

Σήμερα στο σχολείο μάθαμε για τα θαλάσσια θηλαστικά. Πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών βρίσκονται υπο εξαφάνιση γιατί αρκετά από αυτά σκοτώνονται πάνω σε δίχτυα ή επειδή πολλά καράβια χύνουν πετρέλαιο στη θάλασσα και αυτά δε μπορούν να ζήσουν. Επιπρόσθετα, μεγάλες ποσότητες ψαριών πιάνονται στα δίχτυα μεγάλων τρατών και πολλά από αυτά τα ρίχνουν νεκρά στη θάλασσα γιατί δεν τα χρειάζονται. Πολλά από αυτά τα θηλαστικά βγαίνουν νεκρά στις παραλίες γιατί έχουν παγιδευτεί σε δίχτυα ή γιατί δεν άντεξαν τη βρομιά της θάλασσας.

Μακάρι ο άνθρωπος να καταλάβει το λάθος που κάνει και να το σταματήσει πριν έιναι αργά.

 603_1

Σήμερα επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα της Mom και μάθαμε πολλά για αυτή την οργάνωση.

 

Σκοπός της δράσης της MOm είναι η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας των ελληνικών ακτών και θαλασσών, μέσω της προστασίας και διατήρησης της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας. Η MOm αγωνίζεται για την επιβίωση του μοναδικού είδους φώκιας στη Μεσόγειο και για ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο, για το σήμερα και το αύριο!

Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, η MOm εργάζεται ταυτόχρονα σε δύο παράλληλους άξονες:

• Μείωση της θνησιμότητας της μεσογειακής φώκιας από ανθρωπογενείς παράγοντες
• Διατήρηση των βιότοπων του είδους

 

591_1

Επίσης μάθαμε ακόμα περισσότερα για πολλά θηλαστικά. Παρακάτω σας βάζουμε αυτά που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση.

 

 

 Η φώκια της Χαβάης Monachus schauinslandi
Η φώκια μοναχός της Χαβάης Monachus schauinslandi απαντά σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης στον Ειρηνικό ωκεανό και ο συνολικός πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα 1.100 άτομα, κατατάσσοντάς την έτσι στα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη. Οι ενήλικες φώκιες μοναχοί της Χαβάης έχουν γκρι – καφέ τρίχωμα, φτάνουν σε μήκος τα 2,5 μέτρα, ζυγίζουν 180 με 270 κιλά και ζουν έως και 30 χρόνια. Το είδος περνά μεγάλα διαστήματα (έως και 1 μήνα) στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ τα ενήλικα άτομα μπορούν να καταδυθούν σε βάθος 300 μέτρων και να παραμείνουν κάτω από το νερό έως και 20 λεπτά. Τρώνε ψάρια, χταπόδια και αστακούς. Κάθε χρόνο, συνήθως τον Μάιο ή τον Ιούνιο, τα θηλυκά βγαίνουν σε αμμώδεις παραλίες και γεννούν 1 μικρό, το οποίο φροντίζουν για 6 εβδομάδες περίπου. Κατά την περίοδο αυτή δεν εγκαταλείπουν το μικρό τους ούτε για να φάνε.

 

Η φώκια της Καραϊβικής ή των Δυτικών Ινδιών Monachus tropicalis
Η φώκια μοναχός της Καραϊβικής έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους πριν από 500 χρόνια περίπου, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος την είδε για πρώτη φορά ανοιχτά της Κούβας και την ονόμασε «λύκο της θάλασσας». Ήταν μια σχετικά μεγάλη φώκια με καφέ τρίχωμα που στην κοιλιά γινόταν υποκίτρινο. Το αρσενικό έφτανε σε μήκος τα 2,4 μέτρα και ζύγιζε έως και 200 κιλά. Οι φώκιες της Καραϊβικής ζούσαν στη θάλασσα, ενώ έβρισκαν καταφύγιο για να γεννήσουν και να ξεκουραστούν σε βραχώδεις και αμμώδεις ακτές. Η τροφή τους περιλάμβανε αστακούς, χταπόδια και ψάρια.

Το είδος, από τη στιγμή της ανακάλυψής του αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί του να μειωθούν δραματικά τους τελευταίους αιώνες. Δυστυχώς, από το 2008 το είδος θεωρείται και επισήμως εξαφανισμένο, καθώς έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια από την τελευταία παρατήρηση φώκιας μοναχού της Καραϊβικής στη φύση.

Τέλος, χρωματίσαμε τα θηλαστικά! Ευχαριστούμε πολύ τη Mom για το πακέτο της! Μάθαμε πολλά!! Και χαρήκαμε πολύ!!

WP_001690


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images

Trending Articles





Latest Images